De omgeving

Het departement Lot ligt in het zuidwesten van Frankrijk. Het plaatsje Cajarc wordt door de rivier de Lot gescheiden van het departement Aveyron.

De rivieren de Dordogne en de Lot (met talrijke zijrivieren zoals de Célé, Vers en Vert) vloeien kriskras door het departement, met de schitterende vallei van de Lot: op haar fraaist tussen Cahors en Cajarc.
Het departement vertoont verschillende types van landschappen: in het noordoosten ligt de Ségala, een streek met een heuvelachtig reliëf dat tot 780 meter reikt, met een rijke flora en fauna en soms diepe kloven. Het grootste deel van het departement wordt gedomineerd door de ‘Causses’, kalkstenen hoogvlaktes zoals de plateaus van Gramat, Limogne en Quercy en St. Chels. De Quercy blanc, ten zuidwesten van Cahors, de hoofdstad van het departement, bestaat uit kleine agrarische valleien. Er is ook nog de zanderige, boomrijke Bourianestreek.

Het landschap rondom Cajarc is typerend voor de Lot: het zacht glooiende reliëf van de Causses, de kalksteenplateaus van Gramat, St-Chels en van Limogne-en-Quercy, die hier en daar doorsneden worden door de valleien van de Lot en de Célé, en de steilwandige dalen van de Ouysse en de Alzou. Wegen vormen schaduwrijke tunnels onder de bomen en voeren door vruchtbare komvormige dalletjes, uitgestrekte weilanden vol schapen, over heuveltjes en door kronkelende dalen gevormd door erosie. Met grote regelmaat ontmoet u herten en ander wild. Net zo kenmerkend voor de streek is het steen dat je hier overal tegenkomt. De natuurstenen muurtjes die door de Causses lopen als een kleine Chinese muur, de meren die in het rotssteen zijn gevormd (meren van Saint-Namphaise), de stenen herdershutten en de gehuchten met wasplaatsen, cisterciënzer schuren en historische boerderijen. Opvallend is ook de bijzondere loop van het water in het regionale natuurpark de Causses du Quercy. Het water verdwijnt in de scheuren in het kalkgesteente en graaft grotten en afgronden, waardoor hier en daar een beek plotseling uit het zicht verdwijnt. De Lot bezit vele bezienswaardigheden zoals het middeleeuwse stadje Saint-Cirq-Lapopie, het bedevaartsoord Rocamadour en de prehistorische grotten van Padirac en Pech Merle.

Ook voor een actieve dag biedt de omgeving genoeg mogelijkheden. Elders op deze site meer informatie.

Close