Zin om een dag op pad te gaan? Er zijn volop mogelijkheden voor een actieve dag. Hieronder enkele voorbeelden.

Kano, wandklimmen en speleologie.
Kanoën op de Lot of Célé, wandklimmen of speleologie: de omgeving biedt volop mogelijkheden voor een actief avontuur. Diverse organisaties in de omgeving waar u terecht kunt voor deze activiteiten.

Grotten
In de omgeving zijn diverse grotten te bezoeken, waarvan de Gouffre de Padirac (bijzondere druipsteengrot, te ontdekken deels per voet en deels per boot) en Pech Merle (prehistorische grot met vele wandschilderingen) verreweg de bekendste zijn. Verder zijn in de omgeving o.a. te bezoeken: Les phosphatières du Cloup d’Aural (oude fosfaatmijnen), La Grotte de Foissac (prehistorische grot met ondergrondse rivier) en La Grotte de Roland (prehistorische grot).

Kastelen
Chateau Larroque Toirac
Het 12e-eeuwse kasteel van Larroque- Toirac torent hoog boven het dorp zelf
uit. Het is tegen de steile rotswand aangebouwd en beheerst zo dit deel van de Lot-vallei. Het kasteel is door z’n ligging dan ook meerdere malen de
inzet van gevechten geweest.
Chateau Cenevieres
Het dorp Cénevières wordt gedomineerd door het kasteel, het Château de Cénevières. Het kasteel is gelegen bovenaan een hoge rotswand in een bocht van de Lot. Vanaf het kasteel kan een groot stuk van het Lot-dal overzien worden.De rondleidingen worden veelal door de hoogbejaarde eigenaar zelf gegeven.
Chateau de Montal
Het Chateau Montal is een kasteel in Renaissance stijl, samengesteld uit twee vleugels aan weerszijden van de binnenplaats. Het heeft drie ronde torens en een vierkante toren. Tussen 1519 en 1534, werd de reeds bestaande middeleeuwse bebouwing verbouwd in Renaissance stijl. Tijdens de Franse revolutie werd de toenmalige eigenaar gedwongen het kasteel te verlaten. Totdat in 1908 het kasteel wordt verkocht aan industrieel Maurice Fenaille wordt de inboedel en zelfs delen van het kasteel beetje bij beetje verkocht.
Fenaille spant zich in om het kasteel in oude glorie te herstellen en slaagt erin elementen en antieke meubels over de gehele wereld terug te halen. In 1943 is de Mona Lisa verborgen in het kasteel tot haar verhuizing naar het Louvre in juni 1945.
Abbaye de Loc Dieu
De oudste abdij van de Rouergue, gelegen in Martiel langs de de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella op grens van de departementen Lot, Aveyron en Tarn et Garonne. In vroeger tijden gelegen op de religieus / politieke grens tijdens de Honderdjarige oorlog. De cisterciënzers (kloosterorde gesticht in de 11e eeuw) hebben zich destijds hier gevestigd, profiterend van de aanwezigheid van bos, landbouw en water. In 1409 is het klooster vernietigd door aanhangers van de koning van Engeland, waarna de 12e
eeuwse gebouwen zijn herbouwd als gefortificeerd abdij/kasteel.De 12e eeuwse abdij is vrijwel in tact gebleven, en in het enorme park (75 ha.) waant de bezoeker zich in vervlogen tijden. De abdij is te bezoeken van juli tot half september. Het park is het gehele jaar open.
Chateau de Bonaguil
Een gefortificeerd kasteel uit de 13e, 15e, 16e en 18e eeuw. Het kasteel van Bonaguil ligt in de Lot-et-Garonne, op de grens met de Lot en op een steenworp afstand van de Dordogne. Vanaf de top kijkt het uit over de vallei en het middeleeuwse dorp aan de voet van het kasteel. Het kasteel met zijn donjon, zijn grot, zijn ophaalbrug neemt u mee terug naar vervlogen tijden. Diverse activiteiten worden het hele jaar door gehouden (check de website): een dag in de middeleeuwen, handmatige workshops, schattenjacht, gedramatiseerde nachtleven, middeleeuws theaterfestival …

Middeleeuwse dorpen en steden
De grotere plaatsen als Cahors en Figeac kennen niet alleen een rijke geschiedenis, maar lenen zich ook uitstekend voor een dag winkelen of lekker ontspannen op de vele terrassen. Daarnaast een groot aantal plaatsen die zijn geklasseerd als mooiste plaatsen van Frankrijk zoals Saint Cirq Lapopie, Cirdes sur Ciel, Najac, etc.

Dierentuinen
In het departement de Lot zijn diverse grotere en kleinere dierenparken aanwezig. Enkele voorbeelden zijn de dierentuin van Gramat (Parc Animalier de Gramat), La Forêt des Singes (vergelijkbaar met De Apenheul) en Reptiland, waar meer dan 80 soorten reptielen worden getoond bij daglicht. Slangen, krokodillen, hagedissen, schorpioenen, schildpadden en spinnen: de grootste verzameling van Frankrijk.
Een vogelshow vindt plaatst in het vogelpark Rocher des Aigles, een vogelpark waar o.a. gieren, arenden, valken en andere roofvogels samen met bijvoorbeeld papegaaien te bewonderen zijn in een bijzonder spektakel.

Wandelen
De authentieke en uitgestrekte omgeving geeft een bijna onbeperkte mogelijkheid om korte, lange of zelfs meerdaagse wandelingen te maken. Het ‘Office de Tourisme’ van het departement kent ongeveer 150 beschreven
wandelingen, van kort tot lang, van gemakkelijk tot voor de gevorderde wandelaar.
Daarnaast zijn er vele locale verenigingen die hun eigen wandelingen hebben uitgezet, waarvan veelal een beschrijving te verkrijgen is bij het gemeentehuis. Het departement de Lot wordt daarnaast doorkruist door ongeveer 700 km. aan LAW-paden, waarvan de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella ongetwijfeld de meest bekende en gelopen is. Voor wie het leuk vindt om een halve dag, een hele dag of wellicht meerdere dagen op pad te gaan met een ezel: het kan allemaal. De ezel draagt u bagage, etenswaren voor de picknick en zal u veel aandacht geven van de locale bevolking gedurende uw tocht.

Fietsen en ATB
Het gevarieerde en vaak nog authentieke landschap van de Lot geeft een scala aan mogelijkheden voor de fanatieke ATB-‘er. Gewoon op de fiets stappen en op pad gaan (vele kleine onverharde weggetjes die de natuur doorkruisen zijn vrij toegankelijk) of een vooraf bepaalde route volgen (het Office de Tourisme heeft er ongeveer 40 beschikbaar); het kan allemaal. Ook voor de wat minder avontuurlijk ingestelde fietser zijn er bij het Office de Tourisme
ongeveer 40 circuits beschikbaar. Deze voeren u langs diverse interessante locaties en dorpen in het departement. Fietsen meenemen van huis hoeft niet: “gewone” fietsen zijn beschikbaar bij het huis en ATB-‘ers of elektrische fietsen zijn op te huur op meerdere plaatsen.

Voor wie durft
Ervaar de sensatie van een echte ballonvlucht boven de ‘Causses du Quercy’. Bij gunstige weersomstandigheden wordt opgestegen voor een vlucht van ongeveer 2 uur, vroeg in de morgen of enkele uren voor zonsondergang.
Voor de echte waaghalzen zijn er in de omgeving mogelijkheden voor paragliding, deltavliegen en parachutespringen.

Paardrijden
Paardrijden je passie: dan kun je uit de voeten in één van de mooiste natuurgebieden in Frankrijk en het landschap bekijken op de rug van een paard. Dat alles in een omgeving van rust en authenticiteit: het Parc Naturel Régional des Causses du Quercy. In de nabijheid zijn er diverse maneges die u graag ontvangen.

Boottocht op de rivier de Lot
Bij het plaatsje Bouziès vertrekken diverse (grote en kleine) boten voor een boottocht over de rivier de Lot. Bijvoorbeeld een pendelboot van Bouziès naar Saint Cirq Lapopie (eventueel terugtocht te voet) of een tocht in de vallei van de Lot aan boord van een replica van een ‘gabares’ uit de 19e eeuw. Een andere mogelijkheid is een ontdekkingscruise langs wijngaarden en kastelen aan de oever van de Lot, met een wijnproeverij aan boord. Vertrek vanuit Luzech.

Karting
Aan de rand van Cahors treft u een nieuw prachtig kartcircuit aan in de open lucht. Grote keus aan karts: van elektrisch voor de allerkleinsten tot 125cc (max. snelheid tot 100 km/uur) voor de gevorderden.

Golfen
Twee – publieke – negen holes banen zijn in de directe omgeving aanwezig. De eerste in Castelnau Montratier, de andere in Villefranche de Rouergue.

Vissen
De Lot heeft een uitgebreid visbestand. Naast karper en barbeel, zit er ook meerval, paling, kopvoorn, baars, snoekbaars, forel en black bass. Vissen in optima forma, bijvoorbeeld vliegvissen in de ongerepte natuur. De Lot is
één van de schoonste rivieren van Europa. Het wordt hoofdzakelijk gevoed door (regen)water vanuit het National Parc des Cevennes en door de diverse bronnen. Een vergunning is te koop bij het Office de Tourisme of bij bijv. een ‘Bar de Tabac’.

Geocaching
Wandelen in combinatie met een speurtocht. Terwijl je wandelt zoek je tegelijkertijd een cache.
In de Lot zijn vele caches verstopt. U komt op de mooiste plekjes en de kinderen en uzelf zijn actief bezig met het zoeken naar de ‘schat’. Hier vindt u alle geocaches in de omgeving.

Close